Úvod pro článek o 6 x Plantation Pineapple + 6 x Plantation Stiggins’ Fancy Smoky Formula + 6 x barová guma ZADARMO – Darčekové balenia bez pohárov
Na svojich cestách po celom svete si Alexander Gabriel rád vymieňa nápady s kolegami vizionármi, ktorí zdieľajú jeho neukojiteľnú zvedavosť. Jednou z takýchto spriaznených duší je Alex Chasko, Master Distiller a Blender v dublinskej Teeling Whiskey Distillery. Rovnako nadšený je pre možnosti tradičných aj inovatívnych techník pri destilácii a zrení liehovín. Samozrejme, Alex uvítal možnosť vymeniť sudy Teeling Whiskey za sudy Planteray Rum a začať experimentovať.
V roku 2019 írska značka Teeling Whiskey vydala špeciálnu edíciu Small Batch Collaboration, zrejúcu v sudoch po Planteray Rume. Alexandre Gabriel si vybral Stiggins’ Fancy Pineapple Rum, aby podstúpil finálne zrenie v 200-litrových dubových sudoch, v ktorých bola predtým skladovaná rašelinová single malt írska Teeling Whiskey. Mierny stupeň rašeliny dodáva nádherne vyvážený tón dymu, výrazný, ale harmonický spolu s ovocným rumom. Stiggins‘ Fancy Smoky Formula dodáva kokteilom nečakaný nádych a odhaľuje ich rôznorodý pôvod.
Stiggins‘ Fancy Smoky Formula je limitovaná edícia. Bohato zdobená darčeková krabička rozpráva príbeh o inšpirovanom partnerstve Planteray Rumu s Teeling Whiskey zosobnenou reverendom Stigginsom, ktorý sa vydal preskúmať svet z teplovzdušného balóna. Pre milovníkov whiskey a rumu sú pripravené vynikajúce objavy!
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Pocta postave, ktorú vytvoril Charles Dickens vo vydavateľstve Pickwick Papers, reverend Stiggins, ktorého obľúbeným nápojom bol „ananásový rum“. Kôry ananásu Victoria sú vylúhované v rume Plantation 3 Stars, ktorý sa potom ďalej destiluje. Samostatne sa ovocie ananásu vylúhuje v Plantation Original Dark Rum. Infúzia destilátu a ovocia sa nakoniec zmiešajú dokopy, čím sa vytvorí bohatý a chutný ananásový buket, zvýraznený dymovými a klinčekovými tónmi. Macerácia prebieha po dobu 3 mesiacov.
Jamaica
V roku 1664 Oliver Cromwell poslal Williama Penna, aby zajal Hispaniolu (Haiti) pre anglickú ríšu. Ak táto misia zlyhá, skončí na Jamajke, kde odvedie Španielov z ostrova. V roku 1670 sa Španielsko vzdáva svojich práv na ostrov a Port Royal sa stáva rajom pre pirátov a zlodejov. V 17. storočí, na konci zlatého veku pirátstva, sa cukor stáva dominantnou plodinou na ostrove. V 18. storočí sa Jamajka ujala vedenia v produkcii cukru v Karibiku a stáva sa domovom pre mnohých otrokov.
Trinidad
Trinidad bol vždy dôležitým miestom na pestovanie cukrovej trstiny, pričom výroba rumu sa zachovala ako okrajová činnosť. Na konci 18. storočia pod britským vládnutím cestujú značné množstvá rumu do Anglicka, kde sa zmiešajú s inými rumami z britskej okupácie (Barbados, Demerara, Jamajka) a rodia sa „Navy Rumy“.
Technické parametre
Pôvod: Barbados, Trinidad, Jamajka
Surový materiál: melasa
Fermentácia: Barbados a Trinidad: 72 hodín
Jamajka: 2 týždne
Destilácia: Barbados: Column and Pot Still
Trinidad: Column
Jamajka: Pot Still (John Dore)
Francúzsko: Medená nádoba Ferrand
Obsah pridaného cukru: 20 g / l
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
– „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
– „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 – 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Plantation Pineapple & Stiggins‘ Fancy Darčekové balenie
Chcete svojim blízkym alebo priateľom spríjemniť deň? Ponúkame vám skvelú kombináciu 6 fľašiek Plantation Pineapple rumu, 6 fľašiek Plantation Stiggins‘ Fancy Smoky Formula a 6 x barovú gumu ZADARMO.
Plantation Pineapple Rum
Plantation Pineapple je exotický rum s príchuťou ananásu, ktorý vám okamžite prinesie dovolenkovú náladu. Ideálny na prípravu koktailov alebo konzumáciu samotného. S jemnou sladkosťou a osviežujúcou chuťou ananásu, tento rum si zamiluje každý milovník karibských nápojov.
Plantation Stiggins‘ Fancy Smoky Formula
Plantation Stiggins‘ Fancy Smoky Formula je úžasný rum s výraznou chuťou dymu, ktorá prinesie do vášho pohára nezabudnuteľný zážitok. Tento rum je perfektný na zaujímavé koktaily alebo na samostatnú konzumáciu. Skombinovaním tradičnej rumovej výroby s dymovou príchuťou získate jedinečný nápoj, ktorý vás zaručene nadchne.
Darčekové balenia bez pohárov
K tomuto baleniu získate aj 6 x barovú gumu ZADARMO, aby bol váš nákup ešte výhodnejší. Darčekové balenie je skvelým spôsobom, ako potešiť niekoho blízkeho alebo dokonca seba samého.
Pre viac informácií a kúpu si pozrite tu.
Aké darčekové balenia ponúkate?
Ponúkame dve varianty darčekových balení. V prvom balení obsahuje 6 x Plantation Pineapple, 6 x Plantation Stiggins’ Fancy Smoky Formula a 6 x barová guma zdarma.
Čo je zahrnuté v druhom darčekovom balení?
V druhom balení nájdete 6 x Plantation Pineapple, 6 x Plantation Stiggins’ Fancy Smoky Formula a 6 x barovú gumu zdarma.
- 6 kusov Plantation Pineapple rumu
- 6 kusov Plantation Stiggins‘ Fancy Smoky rumu
- 6 kusov barovej gumy zdarma
- Darčekové balenia bez pohárov
- Špecialne balené sety rumových lahôdok
- Ideálny darček pre rumových nadšencov